Gana november 2021

7. – 16. november 2021, Gana

Podjetje Geocodis je jeseni 2021 pričelo s pripravljalnimi aktivnostmi za nov projekt upravljanja z vodovodnimi sistemi v Republiki Gani. Pri izvedbi je s finančnimi sredstvi sodelovalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, v Gani pa je naš partner Agencija za vodo in sanitarno ureditev. V mesecu novembru smo v glavnem mestu Akra in v sosednjih regijah opravili terenske oglede in naredili analizo obstoječega stanja. Na podlagi zbranih informacij bomo prijavili projekt in zbrali finančna sredstva, s katerimi bomo, skupaj z lokalnimi partnerji, vzpostavili nov informacijski sistem za upravljanje z vodo. Slednji bo omogočal celovit pregled nad stanjem vodovodnih in sanitarnih sistemov v vsej državi.

Iščemo nove sodelavce

01. julij 2021

K sodelovanju v obliki polne ali polovične zaposlitve vabimo:

Razvijalec/razvijalka programske opreme

Iščemo sodelavca/sodelavko, ki pozna programska jezika C# ali PHP in mu/ji ni tuja spletna tehnologija (HTML, JavaScript, CSS). Če te zanima razvoj programskih rešitev na področju satelitske tehnologije, lokacijskih storitev, prostorskih analiz in digitalne kartografije, nam pošlji svojo prijavo s kratkim življenjepisom.

Prednost bodo imeli kandidati, ki se spoznajo tudi na načrtovanje in implementacijo programskih rešitev, delo z relacijskimi bazami podatkov ali mobilnimi aplikacijami.

Zaželena je formalna izobrazba računalniške ali druge tehnične usmeritve.

Če imaš voljo in motivacijo za spoznavanje novih tehnologij in reševanje novih izzivov, se prijavi tudi če nimaš vseh potrebnih izkušenj.

Strokovni sodelavec/strokovna sodelavka  za pripravo in vodenje projektov

Iščemo strokovnega sodelavca/strokovno sodelavko za pomoč pri pripravi ponudb, vodenju projektov in marketinških dejavnostih. Ker delujemo v mednarodnem okolju je pogoj dobro znanje angleščine.

Prednost bodo imeli kandidati, ki bodo izkazali zanimanje na področjih našega dela, kot so satelitska tehnologija, lokacijske storitve, digitalna kartografija in podobno.

Zaželena je fakultetna izobrazba humanistične ali naravoslovne usmeritve. Ker delujemo tudi v državah v razvoju so pomembne popotniške izkušnje.

Kaj nudimo?

Mirno delovno okolje, fleksibilni delovni čas, možnosti kombinacije dela v pisarni in od doma, spoznavanje z zanimivimi tehnološkimi izzivi, možnosti izobraževanja in službena potovanja.

Prijave s kratkim življenjepisom sprejemamo na info@geocodis.com.

10. mednarodna konferenca Dan Afrike

26. maj 2021

.

Geocodis je sodeloval na 10. mednarodni konferenci Dan Afrike: Afrika in Evropa – Sodelovanje za čisto vodo za vse. Spletni dogodek na visoki ravni je potekal pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja in v okviru Blejskega strateškega foruma, organiziran s strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije in v partnerstvu s Chatham House in Evropsko komisijo, dne 26.6.2021.

Link do celotnega posnetka:  www.bledstrategicforum.org/africa-day

Sueški prekop

april 2021

Novica o nasedli tovorni ladji Evergreen je prejšnji mesec polnila naslovnice časopisov in spletnih portalov. Seveda smo situacijo na daljavo preko satelitov sistema Copernicus opazovali tudi v našem podjetju. Na barvnih posnetkih  satelita Sentinel 2 lahko vidite Sueški prekop med 19. marcem in 3. aprilom. Na črno belih posnetkih radarskega satelita Sentinel 1 pa čakajoče ladje v Rdečem morju na severnem delu Sueškega zaliva.

VodaKje.si 2020

januar 2021

Na portal VodaKje.si smo dodali nov sloj, ki prikazuje  prisotnost  vode na celotnem območju Slovenije v letu 2020. Sloj prikazuje seštevek vseh površin v katerih je bila zaznana voda. Temno modri odtenki prikazujejo območja s pogosto prisotnostjo vode, svetlo modra pa z manjšo pogostostjo. Tovrstne  karte imamo izdelane že od leta 2015 dalje. Spodaj si lahko ogledate nekaj zanimivejših primerov (Cerkniško in Planinsko polje, Pomurje, Sečoveljske soline in Zelenci).

Aplikacija pa je od konca lanskega nadgrajena še z informacijami o vodostajih in pretokih iz bližnjih hidroloških postaj. Podatke smo pridobili iz javno dostopnih virov Agencije RS za okolje. Podatki hidroloških postaj so prikazani na grafu, kjer so zabeleženi vsi zaznani vodni dogodki znotraj posameznih območij. Območja lahko definira vsak uporabnik po svoji želji.

V primeru, da vas zanima več o portalu VodaKje.si, nas prosim kontaktirajte.

VodaKje.si v magistrski nalogi

januar 2021

Študentka Jana Breznik je v svojem magistrskem delu z naslovom »Analiza dinamike voda z uporabo časovne vrste satelitskih posnetkov Sentinel-1« uporabila podatke s portala VodaKje.si. V nalogi je bilo ugotovljeno, da so podatki ob ustreznem pregledu lahko zanesljivi za uporabo v raziskovalnem delu in v prostorskem načrtovanju. Izdelana je bila preveritev podatkov na kraškem (porečje Ljubljanice) in fluvialnem reliefu (spodnji tok reke Krke). Tekom naloge so bile izdelane tudi animacije ojezeritev in poplav Cerkniškega in Planinskega polja ter Ljubljanskega barja.

Drugi avtorji: pr. dr. Krištof Oštir, doc. dr. Gašper Rak, mag. Matjaž Ivačič

Link do naloge: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=124538&lang=slv

Pre-Expo Space Week

5. – 6. oktober 2020

vir: https://www.expo2020dubai.com/en/expo-talks/space-week-day-2

Pre – Expo Space Week je spletni pred dogodek Expa 2020 (prestavljenega na 2021) v Dubaju. Na dogodku je Slovenija sodelovala s prispevkom o vesoljskih tehnologijah, v sklopu katerega je bilo predstavljeno tudi podjetje Geocodis.

Celoten prispevek si lahko ogledate na spletu: Expo Space Week – Day 2 od 4:26:38 naprej.

GeoCodis v oddaji Točka preloma

17. september 2020, Točka preloma, Prvi program RTV

vir: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174718786?s=mmc

GeoCodis je v oddaji Točka preloma na Prvem programu RTV predstavil svoje delo s satelitskimi posnetki. Celotno oddajo, katere tema je bila Slovenija v svetu vesolja, si lahko ogledate na spletni strani RTV.

MLEO

MLEO (Machine Learning for Earth Observation) je spletno orodje za obdelavo satelitskih posnetkov z metodo strojnega učenja. Vabimo vas k ogledu kratkega predstavitvenega videa.

DevReach 2019

20. – 24. oktober 2019, Sofija, Bolgarija

Letos smo se ponovno udeležili ene izmed vodilnih razvijalskih konferenc v srednji in vzhodni Evropi – DevReach. Teme predavanj so bile splet, mobilne in pametne aplikacije, procesiranje, Design/UX, orodja/okvirji in karierne spretnosti. Konferenca predstavlja smernice za razvoj novih tehnologij, katerim želimo slediti in jih uporabljati pri razvoju naših rešitev. Prav tako pa je to priložnost za vzpostavitev novih poslovnih stikov.

GeoCodis International 2019

30. september – 3.  oktober 2019, Slovenija in Hrvaška

Na začetku jeseni smo priredili mednarodno srečanje z našimi poslovnimi partnerji iz tujine, s katerimi že sodelujemo oziroma nameravamo sodelovati v prihodnosti. Za popestritev srečanja smo si poleg poslovnih pogovorov ogledali tudi Ljubljano, Notranjsko ter lepote Slovenske in Hrvaške Istre.

Phi-Week 2019

9. – 13. september 2019, ESA – ESRIN, Frascati (Rim), Italija

Evropska vesoljska agencija (ESA) je septembra 2019 v centru ESRIN (Frascati) organizirala mednarodno srečanje strokovnjakov s področja opazovanja Zemlje z imenom  Phi-week. Glavna tema dogodka je bila pregled najnovejših dogajanj na področju opazovanja Zemlje (EO Open Science in Future EO).

Poleg udeležbe na tem dogodku smo skupaj z našimi partnerji sodelovali tudi na  zaključni predstavitvi projekta CEOIS (Customised Earth Obseravtion-based Information Services), kjer smo projekt predstavili zainteresiranim strokovnjakom na ESA.

Kenija junij 2019

2. -7.  junij 2019, Nairobi, Kenija

V začetku junija smo obiskal Nairobi, kjer smo vodili delavnico usposabljanja osebja Ministrstva za vodo in sanitarne storitve. Načrt usposabljanja skupaj z ustreznimi priročniki je bil pripravljen za nadaljnje vzdrževanje in upravljanje portala o reformah vodnega sektorja, informacijskega sistema in spletne strani ministrstva.

Poslovni zajtrk ob 5. obletnici GeoCodisa

11.  april 2019, Kranj

Strokovno srečanje se je letos ujelo s 5.obletnico podjetja GeoCodis. Dogodek se je začel s predstavitvijo novosti in dosežkov podjetja, končal pa se je ob zajtrku, debati in druženju.

LAND AND POVERTY CONFERENCE 2019

25. – 29.  marec 2019, Washington DC, ZDA

Marca 2019 smo sodelovali na  Land and Poverty Conference: Catalysing Innovation, ki je v organizaciji Svetovne banke potekala v Washingtonu. Na konferenci smo skupaj z ZRC SAZU predstavili projekt CEOIS, ki ga financira Evropska vesoljska agencija. Namen projekta je  pospešiti uporabo storitev daljinskega zaznavanja pri monitoringu projektov v Afriki, ki jih financira Svetovna banka.

GANA NOVEMBER 2018

26. – 29. november 2018, Akra, Gana

Novembra 2018 smo sodelovali na poslovnem forumu Slovenija – Gana, ki se je odvijal v Akri v zahodni Afriki. Pridružili smo se gospodarski in državni  delegaciji v okviru katere je, poleg slovenskih podjetij, sodelovalo še več kot 60 predstavnikov ganskih podjetij in institucij. GeoCodis je predstavil svoje rešitve, ki jih je uspešno implementiral v državah na vzhodu tega kontinenta. Forum jemljemo kot način pridobivanja izkušenj, stikov in začetek dolgoročnega sodelovanja z državami v Afriki.

KENIJA RUANDA OKTOBER 2018

29. – 31. oktober 2018, Kigali, Ruanda

Zadnji dan oktobra 2018 je GeoCodis skupaj s partnerji predstavili končno različico programske opreme WatSan MIS. Seja je potekala na Ministrstvu za infrastrukturo v Kigaliju. Naš naslednji korak je vključiti nekaj končnih pripomb v končno rešitev in pripraviti vse za usposabljanje uporabnikov, slednje bo potekalo v Kigaliju znotraj treh tednov.

KENIJA OKTOBER 2018

27. – 29. oktober 2018, Nairobi, Kenija

Uspešen projekt potrebuje tudi bližje in osebne stike z vsemi njegovimi udeleženci, ki jih ni mogoče zamenjati z oddaljeno komunikacijo. Zato je GeoCodis obiskal Nairobi že drugič v nekaj mesecih, kjer je bil prisoten na sestanku ministrstva za vodo in sanitarno dejavnost.

POSLOVNA DELEGACIJA V SAMARI

18. – 21. september 2018, Samara, Rusija

Septembra 2018 je v mestih Samara in Togliatti v Rusiji potekal rusko slovenski poslovni forum, ki ga je organizirala agencija Spirit Slovenija skupaj z vlado regije Samara in slovensko-ruskim poslovnim klubom. Podjetje GeoCodis je med obiskom zainteresiranim ruskim podjetjem predstavilo svojo dejavnost na področju daljinskega zaznavanja, prostorske analitike in mednarodnih aktivnosti v Afriki. Prihodnost pa bo pokazala če smo s tem naredili tudi prvi korak pri sodelovanju z ruskimi podjetji.

KENIJA AVGUST 2018

19. – 25. avgust 2018, Nairobi, Kenija

Avgusta 2018 smo v Nairobiju v Keniji pričeli z novim projektom katerega cilj je večja osveščenost strokovne in druge javnosti o reformah na področju upravljanja z vodami. GeoCodis je del širšega konzorcija, ki na projektu pomaga Ministrstvu za vode in javno higieno. Naši nalogi sta povsem tehnološki in sicer razvoj interaktivnega informacijskega portala in sistema za spremljanje osebja, ki sodeluje v reformah.

DAN AFRIKE 2018

14. – 15. maj 2018, Ljubljana, Slovenija

vir: https://4d.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174539374

Na internacionalni konferenci Dan Afrike 2018 smo predstavnikom delegacij iz več afriških držav predstaviti delovanje našega podjetja v Afriki. Seznanili smo se z novimi možnostmi medsebojnega sodelovanja in se spoznali s projekti, ki jih imajo druga slovenska podjetja na tem kontinentu. Sodelovali smo tudi pri organizaciji strokovne ekskurzije, katere se je je udeležilo več kot 30 gostov iz Afrike.

GEOCODIS DAN

24. april 2018, Kranj, Slovenija

V torek 24.4.2018 smo uspešno izvedli poslovni dogodek z naslovom GeoCodis – analize prostorskih podatkov med Slovenijo in Afriko. Skupaj z našimi partnerji smo se seznanili z različnimi aktivnostmi na področju satelitskega snemanja zemlje, s sodelovanjem z Evropsko vesoljsko agencijo in s predstavitvijo nekaterih projektov, ki jih izvajamo v Sloveniji in Afriki. Za prijetno vzdušje je poskrbela tudi afriško obarvana kulinarika.

UGANDA JANUAR 2018

22. – 25. januar 2018, Kampala, Uganda

Službeno pot na ekvator smo izkoristili tudi za pregled delovanja in poslovne pogovore za nadaljevanje projekta UPMIS, Utility Performance Monitoring and Information System. Veseli smo bili napredka, ki je bil delno storjen tudi z našo pomočjo.

RUANDA JANUAR 2018

13. – 19. januar 2018, Kigali, Ruanda

Januarja smo pričeli z razvojem programske opreme v Ruandi, ki bo omogočila zbiranje in obdelavo prostorskih podatkov na področju oskrbe s pitno vodo, javnim zdravjem in higieno. V začetku projekta smo morali najprej dobro spoznati obstoječi sistem in razmere na terenu.

vodakje.si

Vodakje.si je spletni portal, kjer so zagotovljene informacije o vodnih površinah za vse evropske države in za pomembnejša območja Afrike. Interval posnetkov je tri do pet dni in ločljivost podatkov 10 metrov.

DEVREACH 2017

13. – 14. november 2017, Sofija, Bolgarija

DevReach je ena izmed vodilnih razvijalskih konferenc v srednji in vzhodni Evropi. Namenjena je IT strokovnjakom, ki se ukvarjajo z razvojem aplikacij. Teme predavanj so bile razvoj .NET, front-end razvoj, JavaScript, razvoj mobilnih aplikacij ter  orodja in najboljše prakse za razvijalce. Udeležba na tehničnih konferencah, kot je DevReach, je za nas zelo pomembna, saj predstavlja smernice za razvoj novih tehnologij, katerim želimo slediti in jih uporabljati pri razvoju rešitev. Prav tako pa je to priložnost za vzpostavitev novih poklicnih stikov in priložnosti.

PHP CENTRAL EUROPE 2017

3. – 5. november, Poljska

V začetku novembra smo se skupaj z več kot 1100 razvijalci iz srednje Evrope udeležili konference phpCE 2017 na Poljskem. Govorci, med katerimi so bili tudi Sebastian Bergmann (PHPUnit), Derick Rethans (MongoDB, Xdebug) in Hugo Hamon (SensioLabs, En Marche!), so bili osredotočeni predvsem na (avtomatsko) testiranje, arhitekturo aplikacij in generalne nasvete za izboljšanje kode. Potrudili se bomo, da novo pridobljeno znanje izkoristimo tudi v praksi.

EARTH OBSERVATION OPEN SCIENCE 2017 CONFERENCE

25. – 28. september, Frascati (Rim), Italija

Konec septembra smo se udeležili konference OE Open Science 2017 v Frascatiju blizu Rima. Organizirala jo je Evropska vesoljska agencija v svojem centru za daljinsko zaznavanje ESRIN. Lani smo na tem dogodku predstavili delovanje portala VodaKje.si, letos pa smo prisotnost izkoristili za tehnične pogovore in pripravo na naš prvi ESA projekt. Seveda pa smo pridobili tudi veliko novih kontaktov in informacij o aktivnostih v Evropi in svetu na področju daljinskega zaznavanja.

INTERGEO BERLIN 2017

26. – 28. september, Berlin, Nemčija

Konec septembra je v  Berlinu potekala tehnološka razstava in konferenca InterGeo z vodilno mislijo Skupaj močnejši. Edinstvene priložnosti za vsakoletni pregled napredka tehnološke opreme in rešitev za meritve na  Zemlji, v atmosferi in vesolju seveda nismo izpustili. Takšni dogodki nam pomenijo potrditev dela  in tudi nove odločitve pri nadaljnji usmeritvi našega podjetja.